baba betegségek
  Vesetagulat
  asperger szindroma
  Szájpenész. A szájpenész okai és a szájpenész megszüntetése
  Herpesz
  Megfazas
  Náthás baba
Forum
  pelenka
  szülés
  babavárás
  vetélés
  baba betegségek
  egyéb
  alvás
  etetés
  terhesség
Állásbörze
  Babysittert keres
  Babysitterek
Terhesség
  Terhesség hétről hétre
  Terhesség történet Manó új
  Erika terhességi naplója új
Szüléstörténet
  Katica története új
  Erika szüléstörténete
  Kata szüléstörténete
  Egy névtelen szüléstörténet
  "P" szüléstörténete
  Krisztina szüléstörténete
  Robika születésének története
Fogyókúra
  Fogyókúra Cili
  Fogyókúra Bea
  Fogyókúra Eszter
  Fogyókúra Dorina
  Fogyókúra Dóra
  Fogyókúra Gréta
  Fogyókúra Lívia
Fotóalbum
  A család szeme fénye
Képeslap küldés
  születés

Hozzá szeretnék szólni!

Vissza a kérdésekhez!

asperger szindroma

olyan szülőket keresek akiknek asperger szindrómás csemetéjük van és még nem adták fel a küzdelmet a mindennapok csatáiban hogy gyereküknek ne legyen oly érthetetlen a körülöttük lévő világ.
 

Szia Móni!
Nem kell beutaló. Jó ha van már korábbi szakvélemény, de nem nézik meg, csak ha mér beszélgettek veled, és látták a gyereket.
Mi másfél évig jártunk nevelési tanácsadóba, ahonnan egy semmitmondó szakvéleményünk volt. Jeleztem az időpontot adónak, hogy nincs beutaló, nekem a gyanúm, hogy autizmus gyanú. Erre időpontot kaptam Prekop Csillához aki az autizmus csoport vezetője a Vadaskertben.
Tel: 061-392-1400 (központ) - van hogy 2 hónap a várakozási idő... :( Sajna. Nekünk szerencsénk volt, mert volt egy lemondott időpont. Nektek is hasonló szerencsét kívánok!!! Marcsi --- válasz
 

Sziasztok!
Nekem egy 14 éves fiam van, akiről nem állapítottak meg konkrét szakvéleményt pedig már 7 éve járunk ide-oda.Az általam olvasott szakirodalomak alapján jó pár dolog stimmel az Asperger-szindrómáról.A legnagyobb problémám hogy sehol (7 év alatt)senki nem alánlott semmilyen konkrét segítséget, az iskolában már a hajukat tépik a pedagógusok és a családunk is csak kinlódik és főleg a gyereknek nem mindegy.Hova lehetne fordulni?Halomásból már én is hallottam a vadaskertről, csak nem tudom kell-e szakvélamény vagy beutaló?Móni --- válasz
 

Kedves Témaindító! Mi a mail-címed? Budapesti vagy? Ti feladtátok? Remélem, hogy nem! Támogassuk egymást! Lehet hogy bátornak tűnik az ezt megelőző hozzászólásom, de azért néha elfog a kétség, aggódás.
Marcsi --- válasz
 

Sziasztok! Fiam most 6 és fél éves. Egy hónapja diagnosztizálták a Vadaskertben (Bp.), csaknem két éve járunk a Nevelési Tanácsadóba. Ők nem tudták diagnosztizálni - félrediagnosztizálták. Akinek hasonló érzése van, forduljon a Vadaskert Kórházhoz, nagyon profik!
A szakértői bizottság értesítőjét várjuk, hogy mikor lesz a vizsgálat. Addig is sulit keresünk.
Újpesten van egy, ami elég jónak látszik: kiscsoportos osztály, plusz külön fejlesztés, akinek szükséges, használják a napirendet, PECS képeket (ezek az autistáknak olyan fontosak, mint a vaknak a botja, a bénának a kerekesszék...), még ismerkedünk ezzel az iskolával, de első benyomásunk jó. A neve: Humánus Iskola.
Most már kevésbé vagyok kétségbeesett, mert a Vadaskertben mindenre választ kaptam, ami foglalkoztatott. Ezer hála Prekop Csillának!
Az teheti érthetővé egy autista számára a világot, ha egyszerűen fogalmazunk, pontosan fogalmazunk, nagyon nagy segítség a PECS (amivel képes kérni, kommunikálni), és a napirend (ami eloszlatja a bizonytalanságot, és segít a tevékenységek közötti váltásban is), az ÉN-könyv (segít az emlékek, közös élmények felidézésében, információkat tartalmaz a különféle intézmények dolgozói számára), a jutalmazás-jutalommegvonás rendszere, következetesség...
Egy autista gyermek mellett megtanulhatsz igazán következetes, kitartó, pontos, és őszinte lenni - mint senki más mellett sem!
Ha félsz a jövőtől, olvasd Donna Williams, Axel Brauns könyveit (autisták!), fontos mérföldkő: Olga Bogdashina könyve: Valódi színek.
Remélem segítettem.
Marcsi
ngami@freemail.hu --- válasz
 

Sziasztok!Segítségeteket szeretném kérni kislányom ügyében.Most olvastam az aspergerről,és az a gyanum hogy nála is ez lehet.mindig zárkózott volt,de nagyon okos,mindent korán megtanult.Öt éves korában valami történt vele,mert nem volt képes bemenni az oviba,persze erőszakoskodtam vele,ettől csak egyre jobban bezárt.Rengeteg megaláztatáson mentünk keresztül,azt most nem részletezem.Azota már iskolás de többet magántanuló,mint nem.Barátai nincsenek,nem is igényli,ha mégis barátkozik akkor nála 2-3 évvel idősebbekkel.Egyébként jó tanuló,de képtelen kapcsolatot teremteni a kortársaival.Kérlek adjatok tanácsot,mit tegyek.Zenét tanul,gitározik,magántanárnál,de mivel az is egy felnőtt,vele remekül el van.Egyébként a felnőttekkel el tud lenni,de fontos hogy szimpatikus legyen neki.Messziről kiszurja ha valaki alakoskodik.Várom az ötleteket,jótanácsokat.Kati. --- válasz
 

Sziasztok !
32 éves vagyok, asperger szindrómás. Fizikai tünete nincs,ám zárkozott vagyok,félénk és önbizalomhiányban szenvedek. Ettől függetlenül elvégeztem az egyetemet,kiváló eredménnyel. Barátaim ugyan nincsenek, a férjemmel és lányommal viszont jól megvagyunk.Szeretem a humort,a beszédes embereket, de hosszú távon fárasztanak. Naiv vagyok, mindent elhiszek amit mondanak nekem. Kerülöm a szemkontaktust, de csak ha én beszélek. Félek a nyilvános szerepléstől, az emberektől.Szeretek olvasni, érdekel az emberi lélek. Nehezen fejezem ki magam, a szavak sokszor nem jutnak az eszembe, és néha hibásan mondom ki őket. Ezen azzal segítek, hogy előre megfogalmazom magamban a mondatot. Nem vagyok képes dönteni,és nem tudom a színeket társítani pl. ruháknál. Mások gyönyörű nőnek tartanak. Nem könnyű igy élni, de ha már az ember tud a betegségéről, megpróbálja tudatosan korrigálni a téves gondolatait, mozdulatait.Furcsa vagyok tudom, de lehet így is élni. --- válasz
 

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy hová is forduljunk, kihez vigyük el kis/nagy lányunkat, mert nagyon erős a gyanúnk, hogy AS-ás. Szertnénk valamilyen módon segíteni neki, hogy kicsit könnyedebben tudja kezelni ezt a világot.. Sok helyen keresgéltem már, próbáltam infót gyűjteni, de igazából azt, hogy hová is vihetném még nem sikerült kinyomoznom. Most 8 éves. Az óvodát végigküzdöttük, mérhetetlenül utálta. Most másodikos, normál iskolába jár, de fél évig ment a harc mire nagyjából elfogadta. Megjegyzem van egy szuper tanítónénije aki rengeteget segített neki minden téren. Barátai nincsenek, 1-1 gyereket kinéz magának és próbálkozik, de ha már ott a harmadik, akkor már nem érzi jól magát. Inkább a tanítónénit boldogítja :) Elképesztő agya van, hihetetlen memóriája, de az emberekhez fűződő viszonya kemény dió. Idén jutottunk el odáig, hogy néha már hajlandó másoknak köszönni.. Igazából talán ha egyke lenne, ez nem is jelentene ekkora problémát, élhetne a saját kis világában, de van 2 fiatalabb tesója. Ez így kissé felborítja a dolgokat. Az utóbbi hónapokban megint nagyon eldurvult a helyzet, ezért döntöttünk úgy, hogy fölkeresünk egy szakembert, mert úgy érezzük, mi már kevesek vagyunk ehez. Szeretnénk őt boldognak látni:)
Előre is köszönöm a segítségeteket! --- válasz
 

Sziasztok anyukák. Nem kell azért megijedni hogy ha gyerek AS-ás. Nekem 30 évesen derült ki, hogy AS-ám van. Ez sok mindent persze más megvilágításba helyezett, megvilágosodott hogy eddigi életem során ami történt nem véletlen volt. Manapság is a munkahelyen különcnek tartanak, de szakmámban kiemelkedő sikereket érek el (kutatómérnök vagyok), gyakorlatilag minden szakmai pályázaton versenyen nyerek. Persze szerencsém lehet, mert pont a "csodabogár" mivoltom miatt gyakorlatilag mindenki kedvel. "Persze igazi baráti társaságom nincs, elég magányos életet élek. Párkapcsolatban probléma nincs. Szóval fel a fejjel, és nem biztos hogy egy AS-ás minden tulajdonságát tűzzel vassal írtani kell. Én örülök hogy engem nem "gyógyított" soha pszichológus. Gyerekkorban voltak igaz apróbb beilleszkedési problémáim, de felnőtt koromra tudatosan igaz, de mindent megtanultam. Boldog sikeres életem van, ha visszamehetnék a gyerekkorba semmit nem változtatnék..."
Negyvenhat éves fejjel csak megerősíteni tudom az idézetteket, valamint Georgy78 írásával is egyetértek. Én szintén ugyanezt a cipőt viselem. A cihalaógusokról meg annyit: Egészségükre! :) Ennyi bőven elég is belőlük, meg róluk is!
A gyereket hozzá kell segíteni, hogy maga ismerje fel ezt az állapotot. A javítható hibáit maga fogja kijavítani. Az AS-ás gyermek fejlődik a legtöbbet a kiinduló állapothoz képest. Nagyon sok mindent kell neki önmagában megváltoztatni és hozzászoktatni a zord külvilághoz. Ezt magas szinten fogja megtenni, azonban az nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég. Az emberi agy korrekciós képessége csodálatra méltó. Bizonyos tulajdonságok alacsony szinten maradnak, mások viszont az átlagot messze meg fogják haladni. A javíthatatlan tulajdonságokat az Isten sem fogja tudni kijavítani neki (vagy rajta?). Azokkal együtt kell élni. (Sajnos. Még szerencse, hogy azok egy részét gyakran észre sem vesszük. Ezért is számítunk különcnek.)
Nem szabad erőltetni semmit sem, mert az ellenzést vált ki a gyerekből. Szerintem. Elég utalni a problémára (ha kell, inkább többször) és hagyni kell, hogy maga felismerje, leküzdje.
Amit írtam azzal nem kell feltétlenül egyetérteni. Senkivel nem fogok vitatkozni. Csak a saját tapasztalataimat írtam le. Nem is szólok hozzá többé a témához.
Az Aspergeresek tapasztalataim szerint az átlagnál jóval sikeresebbek és az intelligenciájuk is magasabb.
A sorstársaknak: Én is jobban szeretek okosakkal hülyéskedni, mint hülyékkel okoskodni. Szívesen csatlakoznék egy ilyen társasághoz. Legalább lenne közös téma valakivel. Gondolom. Remélem. Mert így egyedül, nem megy... :)
Úgy gondolom az AS-ás számára nem érthetetlen a világ, csak az emberiség érthetetlen. Szerintem pl. ebben a tempóban haladva ötven éven belül ki is irtja magát. Ennek egyébként már mutatkoznak a jelei. Aki nem vak, látja. A többség sajnos nem látja, vagy nem akarja látni. Az állatok érthetőek, a növények is, a kémia is, a fizika is, a matematika meg pláne! A probléma az "egészséges" vagy még inkább az "átlagos" ember. Még nagyobb probléma, hogy ezek a fogalmak igencsak relatívak. Az "ép ésszel" kapcsolatban is vannak kételyeim. Ez is nagyon relatív.
Sok sikert a küzdelem tengerében! --- válasz
 

Sziasztok, a pszichológusunk szerint olyan játszóházat kellene keresnünk, ahol a lányunk olyan gyerekekkel találkozhat, akik szintén aszpergeresek, mert akkor olyan közegbe kerülne, ahol értenék, megértenék. Szerinte sokat segítene, hogy olyan gyerekekkel játszhatna, aki úgy viselkednek, gondolkodnak, úgy reagálnak a külső ingerekre mint ő. Esetleg elleshetne egy két trükköt (ki, hogy oldja meg a felmerülő nehézségeket). Tud valaki ilyen játszóházat Pesten? Köszönöm. --- válasz
 

Sziasztok,

köszönöm a tanácsokat a sulival kapcsolatban. A JUTA az valamelyik sulinak a rövidítése, vagy Jutára (magába a községbe) jártok suliba? Ahogy olvasom a legjobb lenne olyan sulit találni, ami kis létszámmal működik, és esetleg a tanító mellett van egy konduktor, vagy segítő. Azt hittem az ovi nehéz, de ahogy közeledik a beíratás egyre jobban rájövök, hogy az iskola keményebb dió. Még egy kérdésem lenn. Volt valaki Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottságnál a gyerkőcével. Milyen a tapasztalat? Az oviban mondták, hogy mindenképpen menjünk el, mert csak így mehetünk kis létszámú osztályokat működtető iskolába. Elküldtük a papírjainkat (konduktori vélemény, pszichológusi szakvélemény, óvó nénik tapasztalat és véleménye , Nev. Tanból kijáró fejlesztő szakvéleménye), most időpontra várunk. Segítségeteket köszönöm. --- válasz
 

Hali!
Az én fiam 13 éves, 8 éves korában diagnosztizálták az Asperger szindrómát. Sajnos mi nem vagyunk szerencsések, 9 éves kora óta szülői felkészítéssel magántanuló.Mindezt azért mert el kellett menekülnünk az iskolából, ahol tanulmányait kezdte.Másodikos kora óta zenét tanul amit rettenetesen szeret, de csak a szolfézst:)
Ma már sokat fejlődött, már a korosztályával jár ki játszani. Az interneten beszélget kortársaival. Bár még akadnak nehézségeink, de egyre jobb. Biztatni tudok mindenkit. Kitartás és sok küzdelem áll előttük, de megéri.Bár most kicsit félek, jön lassan a középiskola és akkor mi lesz? Hogy fog beilleszkedni. Ezek a félelmek mindig meglesznek, de úgy érzem, ha szeretettel és sok türelemmel neveljük őket, minden rendben lesz. Mindenkinek sok sikert kívánok a gyerekekhez és persze kitartást. --- válasz
 

Helló! az én fiamnál(9éves) idén tavasszal diagnosztizalták az aspergert,Vadaskertben Bp.-en.Normál ált. iskolábajárt elsőbe 30-as létszámú osztályba,aminek az lett a vége hogy másfél hónap után magántanuló lett.Most másodikas JUTÁBA jár.itt 7-en vannak egy osztályba,ebből 2-en aspergeresek ők a tanáron kívül kapnak egy segítőt.heti egyszer lovagolnak és festenek.szerintem nagyon jó hogy van ez az iskola csak kár hogy kevés van belőle. --- válasz
 

Sziasztok,

kislányunkról, körülbelül egy éve derült ki, hogy AS-s. Jövő szeptemberben kezdjük az iskolát. Tudna valaki tanácsot adni, hogy milyen típusú iskolát érdemes keresni? A pszichológusunk szerint nem kell speciális iskolát keresni, de most úgy érzem, hogy egy "normál" (nagy létszámmal működő) osztályban nehezen boldogulna (az oviban az a fő probléma, hogy nagyon elfárad, sokan vannak a csoportban. Tudna esetleg valaki a XVIII. kerületben, vagy a XIX. kerületben iskolát javasolni.

Köszönöm --- válasz
 

Sziasztok!
A mi iskolánkban indult egy csoport, ahol 16 éves és idősebb asperger szindrómás fiatalokkal délutáni klubot csinálunk. Arra gondoltam, szólok nektek, hátha érdekel valakit. Azt tűztük ki célul, hogy a hozzánk járó és "külsős" fiatalok ismerjék meg egymás problémáit, találkozzanak, beszélgessenek. Mi azt vállaltuk, hogy programokat szervezünk nekik, hogy könnyű, tartalmas legyen az együttlét. Kiváló, mi is, és a hozzánk járók is nagyon jól érezzük magunkat,nem is hinnétek micsoda káprázatos humoruk van!!Lehetnénk még többen, gyertek, szóljatok érintetteknek!A suli honlapján megtaláljátok a részleteket:www.tuskevariskola.hu
Üdvözlettel:Tóth Ildikó (ott tanító tanár) --- válasz
 

Helló!
Szerintem jól teszed, hogy nem akarod halasztgatni a vizsgálatot. Egyébként mik a tünetei a kisfiadnak? Ha mégis mutatja az AS vonásait, akkor kérjetek időpontot Pesten az AUTIZMUS Alapítványnál vagy a Vadaskert Kórházban, mert ott már nagy biztonsággal képesek diagnosztizálni. Fordulj vele minél hamarabb szakemberhez a gyermek későbbi kilátása szempontjából. Ha nem viszed el vizsgálatra akkor annak az lesz a következménye, hogy nem fogja megkapni a neki járó fejlesztést sem. Sok sikert! Egy asperger szindrómás lány --- válasz
 

Sziasztok!
Az én kisfiam 4,5 éves. Gyanítom, hogy Asperger szindrómája van. Szeretném a segítségeteket kérni, hogy hova forduljak vizsgálat miatt.
Egy pszichológus már megnézte, azt monsta, hogy lehet, de várjunk a vizsgálattal 5-6 éves koráig. Én nem szeretnék eddig várni. Köszönöm a segítségeteket előre is.
Üdv
erdandrea@freemail.hu --- válasz
 

Sziasztok.5 és féléves kisfiunknál kiderült kb.4 hónapja,hogy AS-es.Mostanában nagyon aggresszív, ver,és csúnyán beszél velünk Csapkodja az ajtókat, dobája a játékait. Az oviban a csoportos foglalkozásokon nemvesz részt,inkább félrevonul,és repül(telleg).Önállóan szinte semmit nem tud.Nagyon közvetlen mindenkivel, föleg felnöttekkel.Sajnos a játszótéren is már feltünt,hogy valami nincsvele rendben, mert ottis szintecsak telleg.Mit tegyek,mivár még ránk?Féltjük talán tulzottan is. Kérünk benneteket, írjatok mit hogyan csináljunk, hogyan tegyük könnyebbé az életét. Köszönjük. kisszsolt28@freemail.hu --- válasz
 

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!A kis fiam 9éves ,2 éve tudjuk hogy AS-es,Az iskolában folyamatos problémáink vannak.Nem kapja meg a neki járó fejlesztéseket sem.Heti 1 óra gyógypedagógusa másik órára mi viszük fel a helyi pedagógiai intézetbe.A tanítónéni mind addig nagyon aranyos míg neki nem kell nagyobb erőfeszitéseket tenni a gyerek érdekéban.Felmentésük van dolgozat írásból,de Manci folyamatosan dolgozatot ír,aminek a felét látom is.Hova forduljak segítségéert?csalamarianna@freemail.hu --- válasz
 

Szia, "haix&freemail.hu".

Először is köszönöm a bizalmat, szívesen írok e-mailben is, de van az iskolánk integrációjának egy fontos eleme, amit nem írtam le világosan, ez pedig sokaknak fontos lehet.
Szóval: osztályunkban van két tanító néni, én pedig gyógypedagógiai feladatokat látok el, CSAK Mackó mellett. Vagyis: nyolctól délig van suliban, tehát én nyolctól délig EGYFOLYTÁBAN vele vagyok, órán ülök mellette, segítek neki könyvben-füzetben történő eligazodásban, a frontális utasításokat szükség esetén megismétlem, az elvontabb, összetettebb gondolatokat egyszerűsítem, értelméhez igazítom. Szünetben olykor vécére kísérem, játszom vele (ha éppen hagyja :D), tízóraiztatom, ebédelni viszem, olykor külön fejlesztem, ha esetleg fáradt, vagy (nagyon ritkán) kiakad, azonnal ki tudom vinni, meg tudom nyugtatni. Meg nem értésről így tehát SZÓ SEM LEHET! Nem hagyom - ez a dolgom.
Megmondom őszintén, én azt gondoltam, minden iskolában így zajlik az integráció: van egy-egy KÜLÖN személy az AS-sel élő gyerekek számára. Máskülönben semmi, de semmi értelme szerintem. Alapvető, hogy őket a tanári asztaltól vagy a táblánál állva nem tudja a pedagógus a többiekkel együtt instruálni, mert az nem differenciálás, hanem kínszenvedés mindenkinek, főleg az érintett gyermeknek.
Ha ilyen esetleg nincs az iskolátokban, lobbizzatok, hozzátok fel példaként a miénket, tessék kérni egy külön szakembert a gyerek mellé! Tökéletesen működik.
A másodikban járó kisfiú mellett is van egy kollegina, ott is megy a dolog, pedig a srác lelke egy fokkal bonyolultabb.
Egyébként mi nem tanítunk ott, egy autistákkal foglalkozó intézményből "dolgozunk be".
Minden jót!
--- válasz
 

Kedves "Tanító Néni!"

Köszönöm, hogy hozzászóltál a témához! Az én kisfiam pedagógusai is nagyon figyelmesek és segítőkészek, de most először van aspergeres tanítványuk. Kérlek, ha hajlandó vagy megosztani a pedagógiai tapasztalataidat az integrációval kapcsolatban, jelezz nekem e-mailben!
A mi kis furcsa bogarainkat sok rossz élmény éri a meg nem értés miatt, örülök, hogy vannak olyan figyelmes és odaadó pedagógusok, mint Te is.
(haix@freemail.hu) --- válasz
 
 

Következő 20 
Hírlevél
  Feliratkozás a hírlevélre
 
Forum
  Babát szeretnénk!
  kisbabát szeretnénk!
  főállású anya
  étel bevezetés 4 hónapos kortól
  Vesetagulat
  Evés problámák
  baba-úszás
  Dolgozni szeretnék,de van egy "hibám":szültem egy gyermeket.
  Táplálóbb tejcsi
  Mikor mit szabad adni a babának
  2vetélés után
  volt valaki aki ki birta várni a 6 hónapot vetélés után?
  Missed ab utáni állapot
  "kártyaszív" alakú méh és szülés...?
  asperger szindroma
 
Könyvajánló
 
   
Képeslap
 
Szavazás
  Ön szerint kellően előzékenyek az emberek a kismamákkal?
  Egyáltalán nem, szinte mindenki keresztülgázol rajtuk.
  Csak nagyon ritkán figyelnek rájuk
  Szinte mindenki a tenyerén hordozza őket.
Fotóalbum
 
   
Linkek
  Farsang
  Anita Kismama szaküzlet
  Gyerekabc
  Családi pótlék
  GYES
  Anyák napja
  Terhesség
  Farsangi jelmezek
  dajka állás
 
Partnereink